Wij streven er naar dat iedereen de informatie en digitale services kan vinden, gebruiken en bekijken.
Dat de websites gebruiksvriendelijk zijn en goed toegankelijk voor bezoekers. Daarnaast moeten onze websites via alle apparaten toegankelijk zijn. Om dat te bereiken voldoen onze websites aan de eisen voor digitale toegankelijkheid. Op deze pagina leest u wat de eisen voor u betekenen en waar wij nog aan werken om hieraan te voldoen.
Wanneer is een site toegankelijk?
In het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheidoverheid is bepaald dat overheidssites moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen zoals vastgelegd in EN 301 549/WCAG 2.1. Daarvoor zijn er richtlijnen opgesteld, die staan beschreven in WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).
Wij zijn toegankelijk als u onze websites gemakkelijk kunt:
- vinden
- gebruiken
- bekijken
- begrijpen
Daarbij moeten onze sites goed werken met alle:
- zoekmachines
- internetbrowsers
- soorten apparatuur (touchscreen, smartphone, pc, tablet, laptop, mac)
Waar letten we op?
Om iedereen toegang te geven tot onze informatie en diensten passen wij op onze website het volgende toe:
- Voorleessoftware: met speciale voorleessoftware (voor blinden, slechtzienden en dyslectici) kunt u ervoor kiezen elke pagina te laten voorlezen.
- Afbeeldingen: informatieve afbeeldingen, ofwel kaarten of afbeeldingen van handelingen hebben een vervangende tekst (alt-tekst). De voorleessoftware neemt ook deze teksten mee bij het voorlezen van een webpagina.
- Pdf’s: wij werken aan het toegankelijk maken van onze pdf-documenten.
Hoe werken wij aan toegankelijkheid?
De Raad voor Rechtsbijstand zorgt voor een continue verbetering in toegankelijkheid door diverse maatregelen binnen onze (dagelijkse) processen:
- Toegankelijkheid ‘by design’: toegankelijkheid is vanaf de start onderdeel van alle stappen in het ontwerp-, bouw en redactionele proces van onze website. Hierbij houden we ook nadrukkelijk rekening met gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid.
- Onderzoek: onafhankelijke deskundigen toetsen regelmatig (onderdelen van) de website op toegankelijkheid. Gevonden knelpunten lossen wij duurzaam op.
- Kennis medewerkers: onze medewerkers houden hun kennis over toegankelijkheid op peil en passen dit toe waar nodig.
Toegankelijkheidsverklaringen
Om te laten zien hoe toegankelijk onze websites zijn, zijn wij verplicht om voor onze website toegankelijkheidsverklaringen te maken en te publiceren. In de verklaring staat welke maatregelen wij hebben genomen en nog zullen nemen, inclusief een planning, om de website toegankelijk te maken en te houden. Dit is de toegankelijkheidsverklaring (pdf, 619 kB) van Ouders uit elkaar.
Probleem met de toegankelijkheid van onze website?
Heeft u problemen bij het gebruik van onze website(s), omdat deze niet voldoende toegankelijk is/zijn? Dan kunt u uw vraag of opmerking aan ons doorgeven via [email protected].
Heeft u een vraag of opmerking?
Heeft u een vraag of opmerking over digitale toegankelijkheid? Dan kunt u bellen met de Raad: 088 - 787 1000. Wij helpen u graag verder.