Het is heel vervelend als je een belangrijke beslissing wilt nemen, zoals de keuze voor een bepaalde studie, en een van je ouders is het er niet mee eens. In dat geval zul je je ouders moeten proberen te overtuigen dat het een goede keuze is voor jou en dat die keuze in jouw belang is. En dat het belangrijk voor jou is dat ze die keuze ondersteunen. Maar uiteindelijk mag jij je eigen keuzes maken als je meerderjarig bent. Je ouders hoeven die niet goed te keuren, al is het natuurlijk wel fijn als ze jouw ondersteunen in jouw keuzes.
Als het moeilijk is, kun je altijd een familielid of iemand anders die je goed kent vragen om je te helpen of vragen om te bemiddelen tussen jullie.
Natuurlijk verandert er heel veel als je 18 jaar, dus meerderjarig wordt. Je mag dan bijvoorbeeld gaan stemmen en je rijbewijshalen. Je bent dan zelfverantwoordelijk voor je eigen handelen en de beslissingen die je neemt. Dit geldt dus ook voor zaken rondom de scheiding van je ouders.
Het belangrijkste wat dan verandert is de kinderalimentatie. Tot je 18e verjaardag betaalt een van je ouders (de alimentatieplichtige) voor jou kinderalimentatie aan je andere ouder (de alimentatiegerechtigde). Na je 18e verjaardag ontvang jij zelf de kinderalimentatie op je eigen rekening. Tenzij je zelf in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dit geld is bedoeld voor je levensonderhoud en je studie.
In principe loopt de kinderalimentatie door totdat je 21 jaar bent. Dan zijn je ouders niet meer verplicht om jou (financieel) te onderhouden. De kinderalimentatieplicht kan eerder stoppen als jij voor je 21e al in je eigen levensonderhoud kunt voorzien, bijvoorbeeld doordat jij een volledig betaalde fulltime baan hebt.